Resurse

CONFLICTELE INDIVIDUALE DE MUNCĂ

O altă categorie de conflicte ce pot avea loc între angajator și salariați este reprezentată de conflictele individuale de muncă.
CONFLICTUL INDIVIDUAL DE MUNCĂ este acea situație creată de nerespectarea de către angajator a unor drepturi ale salariaților recunoscute prin: legi, hotărâri de guverne, ordonanțe, contracte colective de muncă, contractil individual de muncă

Soluționarea conflictelor de muncă poate avea loc:

  • Pe cale amiabilă
  • Prin apelarea la instanțele de judecată competente

Odată încălcat un drept consfințit prin act normativ, sau o clauză prevăzută în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, salariatul afectat are tendința de a se adresa direct instanțelor de judecată.


Credem că ar fi benefică o încercare de soluționare a litigiului pe cale amiabilă mai întâi, argumentat de faptul că încălcarea unui drept al salariatului a avut un motiv obiectiv sau o cauză care era mai presus de voința angajatorului.

GREVA NECONFORMĂ, NELEGALĂ

Odată declanșată greva generală, angajatorul va încerca să identifice cât mai rapid motive, cauze și împrejurări favorabile lui, astfel încât să aibă argumente solide în vederea contestării în instanță a declanșării grevei.
De aceea am pus accentul, în materialele anterioare, pe minuțiozitatea, responsabilitatea și legalitatea procesului de declanșare a unui conflict de muncă ce are ca finalitate o grevă generală.
În continuare încercăm să prezentăm aspecte teoretice și practice cu privire la greva neconformă sau nelegală.

Greva este neconformă când au fost omise aspecte strict procedurale cu privire la organizarea grevei, aspecte ce pot fi ușor remediate.
Neconformitatea grevei este sesizată de către angajator, prin notificare, adresată organizatorilor grevei. Aceștia au la dispoziție 24 de ore pentru remedierea aspectelor neconforme ce au fost sesizate prin notificare.
Este important de știut faptul că aspectele de neconformitate pot fi sesizate și din oficiu de către organizatori, care vor demara de îndată procesul de remediere a acestor aspecte.         

DERULAREA GREVEI

Avem forța necesară pentru a porni bătălia finală cu angajatorul, și anume GREVA GENERALĂ. Încă de la început, organizatorii grevei stabilesc dacă aceasta se desfășoară pe durată nedeterminată sau pe durata unui interval de timp ce va fi fost hotărât în comitetul de organizare a grevei.
Este momentul ca membri de sindicat să fie uniți în jurul liderilor sindicali, să fie conștienți că asupra lor vor exista presiuni de tot felul, pornind de la promisiuni ale angajatorului, până la amenințări, și, cel mai important, SĂ NU CEDEZE ACESTORA.
Odată declanșată greva generală, este bine de știut că aceasta are loc în incinta unității.

Pentru a exista o monitorizare permanentă a numărului de participanți și pentru a nu risca ca greva să fie declarată ilegală de către instanță pe motiv că nu întrunește condițiile legii în ceea ce privește participanții, este absolut necesar ca ZILNIC, COMITETUL DE ORGANIZARE SĂ CONSEMNEZE ÎN TABELE DE GREVĂ SITUAȚIA PARTICIPANȚILOR, PRIN COLECTAREA DATELOR ACESTORA ȘI A SEMNĂTURILOR!

GREVA – DECLANȘARE și GREVA DE AVERTISMENT

Dacă am epuizat etapa obligatorie prevăzută de lege, și anume concilierea conflictului de muncă, și revendicările salariaților, exprimate prin vocea sindicatului, au rămas nesoluționate, avem posibilitatea să declanșăm GREVA.
Greva este forma cea mai complexă a unui conflict de muncă, ce implică eforturi mari din partea organizatorilor.
Este, dacă vreți, punctul culminant al unui război de uzură purtat cu conducerea unității/instituției angajatoare în vederea apărării drepturilor existente ale salariaților și a câștigării altora.

Greva este o luptă care, deseori, se poartă cu mijloace și metode aflate la limita legii, cu șicane, cu intimidări, cu presiuni exercitate constant asupra salariaților ce participă nemijlocit la ea. AICI SE CERN ADEVARATELE CARACTERE ȘI NI SE ARATĂ:

  • capacitatea liderilor de sindicat de a mobiliza membri în vederea atingerii scopului urmărit
  • unitatea membrilor de sindicat

MEDIEREA

Ca urmare a faptului că revendicările salariaților nu au fost acceptate de conducerea unității cu ocazia negocierii contractului colectiv de muncă, membrii de sindicat au coalizat, au strâns rândurile și, în deplină unitate, au declanșat conflictul de muncă.

Nici după parcurgerea etapei concilierii conflictului, obligatorie de altfel, nu au fost rezolvate toate doleanțele salariaților, exprimate prin vocea sindicatului.

CE ESTE DE FĂCUT?

Logic, următoarea etapă este greva.
Cu toate acestea, legiuitorul a prevăzut și o altă procedură legală pentru stingerea conflictului, și anume MEDIEREA sau ARBITRAJUL.


Vom afla în cele ce urmează ce este medierea/arbitrajul, cine o solicită și care sunt rezultatele acesteia.

CONCILIEREA CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCĂ

Un pas, foarte important și mai ales OBLIGATORIU DE REALIZAT este CONCILIEREA CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCĂ
Evident, cele mai frecvente întrebări sunt: Unde se realizează concilierea? Cine o realizează? Cum se întâmplă acest lucru?

Haideți să aflăm!

Așadar, am sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă din județul unde ne desfășurăm activitatea că la nivelul angajatorului este declanșat conflictul colectiv de muncă. Ce este obligatoriu că conțină sesizarea formulată?
-  Numele angajatorului, sediul și datele de contact;
-  Dovada faptului că acest conflict de muncă a fost declanșat datorită unei situații detaliate în materialele anterioare;
-  Persoanele desemnate de către organizația sindicală să facă parte din echipa de conciliere a conflictului colectiv de muncă.

DECLANȘAREA CONFLICTELOR COLECTIVE DE MUNCĂ

Am detaliat în materialele anterioare situațiile în care salariații, prin sindicatele constituite la nivelul angajatorului, pot declanșa conflicte colective de muncă.
Însă este suficient doar să ne aflăm într-una din situațiile prezentate și conflictul de muncă este considerat declanșat?

Evident că NU!

Declanșarea conflictului colectiv de muncă se realizează după o procedură stabilită de legea 367/2022 a dialogului social.
Este imperios necesar să respectăm cu strictețe pașii legali, pentru a nu lăsa angajatorului nicio portiță de care să se folosească pentru ca eforturile noastre de a câștiga drepturi suplimentare pentru cei pe care îi reprezentăm să nu fie în zadar.

Așadar, ce este de făcut ?

CONFLICTELE COLECTIVE DE MUNCĂ – REFUZUL ANGAJATORULUI DE A PUNE LA DISPOZIȚIE DATE OBLIGATORII

Am demarat procedura de negociere a contractului colectiv de muncă!

Angajatorul ne informează că ne vom întâlni pentru a încheia și înregistra un contract colectiv de muncă, ÎNSĂ REFUZĂ SĂ NE PUNĂ LA DISPOZIȚIE DATE OBLIGATORII referitoare la situația economică a instituției, la structura de personal, la organizarea timpului de lucru, la îmbunătățirea condițiilor de muncă și la eficientizarea și optimizarea locurilor de muncă în vederea respectării măsurilor de sănătate și securitate a muncii.
În atare situație, din punctul de vedere al părții sindicale, tot procesul de negociere este blocat!
Este evident că necunoașterea aspectelor detaliate mai sus conduce la imposibilitatea organizației sindicale de a formula revendicări și propuneri de clauze ce vor fi inserate în contractul colectiv.
De fapt acesta este și interesul angajatorului! Să pună sindicatul în situația în care nu poate să obțină pentru salariații reprezentați creșteri salariale, alte drepturi de natură salarială, bonusuri, etc, întrucât nu are informații în baza cărora să își fundamenteze solicitările.

Contact

B-dul Eroilor, Nr. 16,
Cluj-Napoca

Telefon: 0264 598 333

E-mail: contact@fnsa.eu