Resurse

NEGOCIEREA COLECTIVA IN SECTORUL BUGETAR

NEGOCIEREA COLECTIVA IN SECTORUL BUGETAR

Un element important al negocierii colective, îl reprezintă convențiile încheiate în sectorul bugetar. De ce este important? Deoarece în sectorul bugetar activează un număr semnificativ de lucrători.

Din acest considerent, ar fi fost benefic să existe contracte colective de muncă încheiate la nivelul a cât mai multe sectoare de negociere colectivă. Din păcate, însă, actualmente sunt în vigoare contracte colectivă la nivel de sector de negociere

  • SĂNĂTATE
  • ÎNVĂȚĂMÂNT
  • ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Sectoare importante (administrație centrală, administrație locală, poliție, apărare națională, finanțe, etc) nu beneficiază, încă, de un contract colectiv de muncă la acest nivel.
Motive sunt multe, plecând de la existența multor sindicate și federații sindicale în aceste domenii, care, probabil, nu ajung la un numitor comun, și până la contextul legislativ actual, care ”oferă” o serie de îngrădiri ale negocierii drepturilor salariaților din sectorul bugetar.
Odată ajunși aici, este momentul să vedem ce legislație există în privința negocierii colective în sectorul bugetar.

Abrupt, art. 105 din legea dialogului social, prevede că:
(1) Prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate pentru angajații/lucrătorii din sistemul bugetar NU POT FI NEGOCIATE SAU INCLUSE CLAUZE REFERITOARE LA DREPTURI SALARIALE ALE CĂROR ACORDARE ȘI CUANTUM SUNT PREVĂZUTE DE LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE pentru categoria respectivă de personal.
(2) Prin excepție de la prevederile art. 97, contractele colective de muncă în sistemul bugetar se negociază, în condițiile legii, DUPĂ APROBAREA BUGETELOR DE VENITURI ȘI CHELTUIELI ALE ORDONATORILOR DE CREDITE, în limitele și în condițiile stabilite prin acestea.
(3) Drepturile salariale din sistemul bugetar se stabilesc prin lege în limita bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate, care nu pot constitui obiect al negocierilor și nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. În cazul în care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale între limite minime și maxime, drepturile salariale concrete se determină prin negocieri colective.
(4) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1)-(3) SUNT LOVITE DE NULITATE.
(5) Răspunderea pentru încheierea contractelor colective de muncă cu nerespectarea prevederilor alin. (1)-(3) revine angajatorului, care este obligat la recuperarea sumelor acordate necuvenit 

 

Pentru funcționarii publici, se încheie acorduri colective de muncă, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 și ale Hotărârii Guvernului nr. 302/2022 pentru aprobarea normelor privind modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor paritare, componența, atribuțiile și procedura de lucru ale acestora, precum și a normelor privind încheierea și monitorizarea aplicării acordurilor colective.
Cu alte cuvinte, nu prea ai ce negocia în sectorul bugetar. Doar dacă anumite drepturi nu sunt reglementate concret, și au prevăzută în legislație limita minimă și maximă, părțile pot negocia în această marjă.
Și aici trebuie să intervină forța sindicatului, ca organizație desemnată să negocieze în numele salariaților și să solicite ca dreptul salarial sau beneficul respectiv să aibă o valoare cât mai apropiată de limita maximă prevăzută de lege

Mergând mai departe, sindicatele și federațiile din sectoarele bugetare de negociere colectivă unde nu există încheiat un contract colectiv de muncă, trebuie să depună eforturi susținute în vederea găsirii unei căi de mijloc pentru a pune asupra factorilor decidenți în vederea:

  • MODIFICĂRII LEGISLAȚIEI ACTUALE
  • ÎNCHEIEREA CONTRACTELOR DE MUNCĂ LA NIVEL DE SECTOR DE NEGOCIERE COLECTIVĂ

Contact

B-dul Eroilor, Nr. 16,
Cluj-Napoca

Telefon: 0264 598 333

E-mail: contact@fnsa.eu