Tuturor instituţiilor din sectorul de activitate ,,Administraţie publică”

 

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vă solicită pe această cale să luaţi toate măsurile în scopul asigurării securităţii şi sănătăţii în muncă a salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţia pe care o conduceţi.

Angajatorii nu trebuie să neglijeze faptul că majoritatea salariaţilor  intră în contact cu cetăţenii iar în contextul existenţei riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, apariţia unui caz de îmbolnăvire în cadrul instituţiei are ca şi efect posibila suspendare a întregii activitaţi, fapt ce este mult mai puţin convenabil decât limitarea interacţiunii cu publicul sau luarea unor măsuri temporare de limitare a activităţii instituţiei!

Având în vedere Decretul Preşedintelui României pentru instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României - Art. 33 şi recomandările Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale,

Vă solicităm să dispuneţi adoptarea următoarelor măsuri menite să protejeze sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor pe care îi reprezentăm, după cum urmează:

1.  Instituirea pentru salariaţi, acolo unde este posibil, a muncii la domiciliu pentru perioada aplicării Decretului Preşedintelui României – cu asigurarea de către instituţie a suportului tehnic şi logistic.

2. Identificarea unor programe individualizate de muncă, reducerea programului de muncă şi compensarea în avans a orelor suplimentare prin zile libere plătite.

3. Asigurarea drepturilor salariaţilor la concediu plătit pe perioada închiderii unităţilor de învăţământ, în condiţiile Legii nr. 19/2020 precum şi în vederea respectării altor măsuri ce se vor impune prin lege.

4. Limitarea accesului cetăţenilor în instituţie sau suspendarea relaţiilor cu publicul, mai ales la serviciile care interacţionează des cu cetăţenii, de exemplu – Registratură sau Evidenţa populaţiei – asigurând, în paralel, depunerea documentelor, cererilor sau sesizărilor doar în format electronic.

5. Prioritizarea serviciilor esenţiale sau rel

relevante de cele neesenţiale, determinarea naturii şi nivelului de risc pentru orice activitate succeptibilă să prezinte un risc de expunere, cu respectarea şi asigurarea drepturilor la securitate şi sănătate în muncă a salariaţilor.

6. Punerea la dispoziţia salariaţilor care vor fi prezenţi în instituţie, în vederea asigurării continuităţii activităţii, a echipamentelor de protecţie necesare (măşti, mănuşi de protectţie, soluţii dezinfectante etc).

 

FNSA susţine implicarea activă a conducătorilor instituţiilor din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” şi colaborarea acestora cu organizaţia sindicală, în vederea identificării soluţiilor şi măsurilor apte să conducă la protejarea sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, concomitent cu desfăşurarea, pe cât posibil,  în condiţii normale şi legale a activităţii şi relaţiilor de muncă.

Cu respect,

 

Biroul Executiv al FNSA

Va rugam sa vizitati si pagina noastra de Facebook

Adresa

Cluj-Napoca,

B-dul Eroilor nr 16,

judetul Cluj.

Telefon :0264.598.333

E-mail : contact@fnsa.eu

Contactati-ne