În data de 22.11.2019, la sediul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor FNSA cu Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Doamna Victoria-Violeta Alexandru. FNSA a prezentat si discutat principalele solicitari ale organizatiei noastre, asa cum au fost ele stabilite în strcturile de conducere ale organizatiei noastre – anexate prezentei informari.

Punctual, sintetizat, rezultatul discutiilor a fost urmatorul:

1.Interzicerea explicita a angajărilor la stat în domeniul administratiei publice a persoanelor care beneficiază de pensie de la bugetul de stat - in cursul săptămânii viitoare va fi înaintat proiectul legislativ care va reglementa aceasta situație iar MMPS va astepta propunerile noastre de modificare si completare.

2. Menținerea acordării voucherelor de vacanta, ajustarea acestora la salariul minim actual și acordarea acestora pentru întreg sezonul - am fost asigurati ca se vor acorda și anul viitor. Discutiile pentru ajustarea lor vor avea loc după ce finalizează toata analiza bugetului. Ministrul Muncii a mai precizat ca doresc sa propuna acordarea lor și în sistemul privat, nu doar în cel bugetar. În acest sens se gândesc sa ofere unele facilități fiscale firmelor.

3. Modificarea Legii 153 - am solicitat iar Doamna Ministru a acceptat să dea curs solicitării federatiei noastre de a organiza, impreuna cu Ministerul Finantelor, discuţii şi întâlniri comune, pe marginea propunerilor FNSA.

4. Promovarea unui act normativ pentru coroborarea vârstei de pensionare pt limita de vârstă a tuturor categoriilor de bugetari care își desfășoară activitatea sub legi speciale si/sau în regim de incompatibilități - este de acord și susține un asemenea demers, insa, pana la finalul lunii decembrie a acestui an, MMPS nu va reuși sa demareze un proiect în acest sens. Probabil acest lucru va fi posibil în ianuarie-februarie 2020.

Au mai fost abordate probleme legate de modul în care se fac detasarile, faptul ca, în prezent, se practica aceasta forma de a fenta salarizarea și angajările în sectorul nostru de activitate.

A fost abordata și prezentata situația salariatilor din INS, am constatat ca la nivelul Guvernului se face o confuzie între procedura de blocare a concursurilor și procedura de blocare a promovarilor. A fost explicată și a lămurită situația. FNSA va continua demersurile pentru susținerea colegilor noștri din INS.

La final, am fost asigurați ca nu vor fi diminuări de salarii și reduceri de personal. Referitor la administrația publica locala, am fost informaţi ca, dimpotrivă, politicile vor fi acelea de sprijinire a dezvoltării instituțiilor, incepand chiar la nivel de baza, la dotări.

Datorita faptului ca doamna Ministru avea programata și o alta întâlnire importanta, nu am avut timpul necesar sa abordam și alte aspecte, insa vom face acest lucru în cadrul intalnirilor viitoare.

Am transmis insa, verbal, invitația de a participa la Conferinta FNSA din perioada 19-21 februarie 2020, doamna Ministru și-a notat în agenda și a confirmat prezența.

Click pe imagine pentru a descarca si vizualiza documentele:

Va rugam sa vizitati si pagina noastra de Facebook

Adresa

Cluj-Napoca,

B-dul Eroilor nr 16,

judetul Cluj.

Telefon :0264.598.333

E-mail : contact@fnsa.eu

Contactati-ne